Siarka

Siarka jest jednym z najbardziej fascynujących pierwiastków, całkowicie nieporównywalnym z innymi substancjami aktywnymi w procesach przemiany materii. Nie sposób nawet zaliczyć ją do minerałów, ponieważ  sama w sobie tworzy oddzielną, specyficzną kategorię. Jest swoistą substancją pośrednią w korowodzie białka, minerałów i witamin. Człowiek w 0,25% jest zbudowany z siarki i wszelki jej niedobór w organizmie prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii. Siarka występuje nie tylko w białku, bo także wchodzi w skład różnych witamin, między innymi tej, która w mitochondriach komórki pełni funkcję „świecy zapłonowej”. To dzięki naładowanej siarką cząsteczce nie gaśnie wewnętrzny ogień tlący się w naszych komórkach. Żaden z pozostałych minerałów nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak różnoraki i wszechstronny.

Rola siarki:

  • od niej zależy praktycznie cała nasza uroda – piękne włosy, nawilżona i elastyczna skóra, mocna tkanka łączna, mocne paznokcie, sprawne stawy
  • pierwiastek ten odpowiada za gospodarkę hormonalną, tworzy pozytywną osłonę stresową, zapewnia poczucie szczęścia i radości, zrównoważony nastrój i uczucie odprężenia
  • jest bardzo ważna dla układu odpornościowego bowiem chroni oczy, chroni komórki, odpowiada za oczyszczanie wątroby z toksyn
  • jej pozostałe funkcje to przemiana tłuszczowa, przemiana węglowodanowa, regeneracja jąder komórkowych, oddychanie komórkowe, procesy energetyczne. ukrwienie, funkcjonowanie stawów.

Źródło siarki:

  • jaja kurze, mleko, ryby
  • mięso, sery
  • owoce, warzywa.

Niedobór siarki objawia się poprzez:

  • przygnębienie, niepokój
  • twarde włosy, bladą cerą, łamliwe paznokcie
  • zwiotczałą tkanką łączną
  • zaćmę
  • zatrucia wątrobowe
  • zaburzenia procesów ukrwienia
  • dolegliwości stawów.

Zapotrzebowanie na siarkę:

Siarka nie jest typową substancją odżywczą, nie można zatem określić ani wagowo, ani nawet w sposób ogólny dziennego zapotrzebowania na ten minerał.

Podsumowanie

Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za prawidłową pracę mózgu, ma działanie ochronne w przypadku zatruć , bierze udział w wytwarzaniu żółci, oraz pełni istotną rolę w reakcji utleniania i redukcji. Jest szczególnie ważnym składnikiem ze względu na to, że wchodzi w skład hormonów, aminokwasów, witamin i enzymów. Najwięcej siarki znajduje się w białkach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zawierają aminokwas – cysteinę i metioninę. Oprócz tego jaja, wołowina, ryby, kapusta, groch, kalafior są również cennym źródłem siarki.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Tags: , , , , , , , ,

Category: Makroelementy

Dodaj komentarz